time out

Time out-ul: ce înseamnă și cum se folosește în educația copiilor

Este evident faptul că educarea copiilor este o sarcină grea pe care părinții încearcă să o ducă la îndeplinire cât mai bine. În ultimii ani tot mai mulți specialiști au început să tragă semnale de alarmă cu privire la pedepsele corporale. De la bătăile în toată regula până la palmele date la fund, toate tipurile de pedepse care produc durere fizică sunt de evitat. Motivul principal este unul cât de poate de simplu: creierul percepe durerea ca o amenințare iar, în caz de pericol, creierul unui copil este astfel programat încât să caute sprijin și ajutor la părinte. Pus în situația în care însuși părintele este cel care reprezintă amenințarea, copilul este debusolat și nesigur, neștiind unde să caute ajutor pentru a fugi de pericol. Cercetările în domeniul neurologiei au demonstrat că repetarea frecventă a acestui tipar poate duce la unele modificări majore ale creierului, cum ar fi moartea conectorilor și chiar a celulelor nervoase.

Parentingul modern propune și o alternativă la clasica bătaie: așa-numitul time out, adică privarea copilului de atenție pentru o anumită perioadă de timp pentru a se putea liniști și gândi la ce a greșit.

Deși este o pedeapsă mult mai puțin severă, din ce în ce mai mulți specialiști susțin că nici ea nu este recomandată. Motivele sunt mai multe:

  1. În timpul unui time out copilul nu se gândește la ce a greșit ci la cât de nedrepți au fost părinții cu el atunci când l-au pedepsit.
  2. Uneori copilul nici nu înțelege ce a greșit iar izolarea lui fără nicio explicație nu îl ajută să își îmbunătățească comportamentul.
  3. A te retrage dintr-o situație stresantă pentru a te liniști este un lucru bun. Această abilitate trebuie cultivată încă din copilărie iar copiilor nu trebuie nicidecum să li se transmită că o pauză de liniștire și reflectare ar fi o pedeapsă.
  4. Copilul simte că părintele nu îl dorește lângă el decât atunci când este cuminte, liniștit, ascultător iar acesta este un mesaj greșit. Este evident că părinții își iubesc copiii chiar și când aceștia nu au un comportament ușor de gestionat și este extrem de important ca și copiii să simtă acest lucru.

Dacă totuși vrem să folosim time out-ul ca metodă de disciplinare și educare, el trebuie să respecte anumite reguli:

  1. Folosiți time out-ul ca pe o metodă de liniștire și de educare și nicidecum ca pe o pedeapsă.
  2. Explicați-i ce a greșit și nu emiteți judecăți de valoare precum ”Ești un copil rău!”. Mult mai constructive sunt formulările precum: ”Ai aruncat mâncarea pe jos.” sau ”Nu îți mai lovi sora.”. Astfel copilul va ști ce a greșit.
  3. Țineți cont de dezvoltarea cognitivă a copilului. Nu pedepsiți, de exemplu, un copil de un an pentru că a încercat să mănânce singur și s-a murdărit.
  4. Nu stabiliți un anumit loc/scaun pentru time out deoarece locul respectiv va fi asociat cu un loc al rușinii.
  5. După ce copilul este destul de liniștit încât să poată să vă asculte, discutați cu el explicați-i cum ar putea proceda mai bine data viitoare. Puteți chiar să îl rugați să repete acțiunea, de data aceasta urmându-vă sfatul.
  6. Time out-ul trebuie să fie relativ scurt, mai ales la copiii mici. A pune un copil de 2 ani să stea liniștit pe un scaun timp de 15 minute este o misiune imposibilă, pentru simplul fapt că un copil atât de mic are foarte multă energie pe care trebuie să o consume. Este recomandat ca time out-ul să se încheie atunci când copilul s-a liniștit.

Cel mai important lucru de care trebuie să fiți conștienți este că time out-ul nu va rezolva toate problemele. El este doar unul din multele instrumente pe care un părinte trebuie să le stăpânească pentru a-și educa și îndruma copilul.

Bibliografie:

Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson, No-Drama Discipline, Scribe, 2015

http://www.popsugar.com/moms/How-Make-Time-Outs-Work-27330771

www.parents.com/toddlers-preschoolers/discipline/time-out/why-time-out-is-out/

http://theattachedfamily.com/?p=2455

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *