Sursa: Pixabay

Perspectiva unui tată: 10 reguli pentru a fi un părinte minunat

Guest post

Internetul oferă proaspeților părinți nenumărate sfaturi pentru creșterea copiilor. În timp ce unele site-uri folosesc informații oferite de specialiști (medici sau psihologi), pe altele, în special pe bloguri, putem citi articole în care părinții povestesc propriile experiențe. Am constatat, însă, că marea majoritate a acestor informații sunt oferite de mame pentru mame.

Ce mi-am propus cu aceasta scurtă intervenție în mediul online este să sintetizez experiența mea de tată de până acum, în speranța că îi va ajuta și pe alți bărbați aflați la început de drum care, la fel ca și mine, descoperă că a fi părinte este departe de orice și-au imaginat.

Viața de părinte m-a învățat multe. Cele 10 reguli de mai jos sunt extrem de importante pentru că mă ajută să fiu un tată mai bun.

  1. Dormi de fiecare dată când ai ocazia. Oboseala îl poate transforma chiar și pe cel mai bun părinte într-o persoană irascibilă și nervoasă. Așa ca, în pauzele oferite de odraslă / odrasle încearcă să-ți refaci puterile prin somn.
  2. Educă-ți răbdarea. Altfel, vei duce la îndeplinire primul impuls, acela de a scoate copilul cu tot cu pătuț pe hol. Experții susțin că răbdarea funcționează ca un mușchi, deci trebuie antrenat.
  3. Folosește puterea exemplului. Încearcă să fii un model demn de urmat. Deși este destul de dificil, asta te va ajuta și pe tine. Spre exemplu, învățând să te înfrupți din alimentele sănătoase în pofida șnițelului cu cartofi „de toate zilele”, îți va fi mult mai ușor să faci acest lucru și în prezența copilului și, pe cale de consecință, el va prelua de la început un stil alimentar corespunzător. Știu că este greu însă rezultatele (atât la nivelul tău cât și la nivelul copilului) merită efortul.
  4. Explică-i copilului avantajele sportului, atât din punct de vedere fizic cât și din punct de vedere emoțional. Pe lângă explicațiile pe care i le oferi, puterea exemplului este cea care dă rezultatele cele mai bune. Învață-l să fie puternic!
  5. Încearcă să îl implici într-un număr rezonabil de activități. Înțelege faptul că, oricât de mult ți-ar plăcea ca cel mic să știe să cânte la 3 instrumente, să vorbească fluent 5 limbi și să fie campion național la 2 sporturi, aceste așteptări sunt nerealiste și nu fac decât să pună o presiune inutilă și nocivă pe copil. PS: Și eu am probleme mari la acest capitol, dar mă tratez.
  6. Petrece cât de mult timp poți împreună cu copilul tău. Nu în mașină, în timp ce el se joacă pe tabletă și tu vorbești la telefon. Încearcă să aveți parte de cât mai mult ,,timp de calitate” petrecut împreună, în care interacțiunea dintre voi este una benefică pentru ambele părți. Implică-te în activitățile care îi fac lui plăcere, ia parte activă la jocurile lui, și ascultă-l când îți povestește întâmplări de la creșă, grădiniță, școală, etc.
  7. Ascultă dorințele copilului tău și adaptează-ți așteptările astfel încât ele să țină cont de personalitatea lui. Respectă-i deciziile. Acceptă faptul că este o persoană distinctă, cu preferințe și pasiuni proprii.
  8. Comunică mai mult cu el/ea. A fi un ascultător bun rezolvă doar jumătate din problemă. Încearcă să îi spui copilului tău ceea ce simți și să îi explici stările prin care treci. În funcție de vârsta lui, poți să îi oferi mai multe sau mai puține detalii. Important pentru el este să înțeleagă că și tu ești supus greșelii, și tu ai temeri pe care le depășești mai greu, dependențe care îți dau bătaie de cap și că, în general, treci prin stări asemănătoare cu ale lui.
  9. În funcție de situație, cere-ți iertare atunci când greșești. Da, tu părintele atoateștiutor poți greși. Recunoscând acest lucru în fața copilului tău îl ajuți să înțeleagă că greșeala este parte din viață. Greșind învățăm și progresăm. Acceptându-ți greșelile îl înveți că și el și le poate accepta pe ale sale (vezi punctul 3).
  10. Creează o atmosferă plăcută în familie. O relație armonioasă cu partenerul de viață îi va face viața copilului mai frumoasă. Relația dintre părinți îi afectează în mod direct pe copii. Acordă-i partenerului de viață atenția meritată și, în mod indirect, îi vei face o favoare imensă copilului.

Mult succes!

 

Sursa foto: Pixabay

3 păreri la “Perspectiva unui tată: 10 reguli pentru a fi un părinte minunat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *