michelangelo-71282_1280

Limbajul semnelor pentru bebeluși: o introducere

Un concept relativ nou, limbajul semnelor pentru bebeluși (eng. „Baby Signing”) începe să fie folosit de tot mai mulți părinți care își doresc să dezvolte comunicarea cu copiii lor cât mai devreme.

Deși conceptul în sine este nou, bebelușii au folosit dintotdeauna semne pentru a comunica. Până la vârsta de 1 an, cei mai mulți copii vor folosi semne precum făcutul din mână, arătatul cu degetul, aplaudatul sau datul din cap (ca o curiozitate, biologii evoluționiști consideră că datul din cap în semn de negație este primul gest pe care îl învață bebelușii). Rolul părinților este să încurajeze încercările copilului de a comunica și să îi îmbogățească „vocabularul” cu noi și noi semne.

Părinții decid să folosească semne în relația cu copilul în principal pentru a înlesni comunicarea, lucru extrem de important mai ales în jurul vârstei de 2 ani, atunci când copilul dorește să comunice dar nu își poate încă verbaliza ideile și emoțiile. Găsirea unui „limbaj comun” reduce accesele de furie ale copilului (așa-numitele „tantrum-uri”). În plus, părinții pot observa mai bine cât de multe lucruri înțeleg cei mici și cât de intensă este activitatea cognitivă ce are loc în creierul lor.

Pe langa aceste avantaje imediate, specialiștii susțin că învățarea semnelor are și avantaje pe termen lung, studiile demonstrând că limbajul semnelor îi ajută pe copii să vorbească mai devreme. În plus, copiii care au învățat semne cînd erau mici, au un vocabular mai bogat la grădiniță și rezultate mai bune la testele standardizate susținute la școală.

Este foarte ușor să introduceți semnele în activitățile zilnice. Nu aveți nevoie decât de perseverență și deschidere. Câteva sfaturi de început puteți găsi aici.

Experiența personală: am început să folosim limbajul semnelor pentru bebeluși când băiatul meu avea 6 luni. Acum, la 14 luni, cel mic înțelege un număr mare de semne, el însuși reproducând aprox. 20-25 de semne precum „lapte”, „a căzut”, „floare”, „câine”, „rață”, „iepure”, „maimuță” sau „minge”. Semnele mă ajută nu doar să comunic mai bine cu copilul meu ci și să mă bucur observând cât de multe lucruri înțelege cel mic. Plimbările sunt pline de semne (mai ales de cele care descriu animale) iar „cititul” cărților a devenit o activitate de echipă.

 

Bibliografie:

Nicola Lathey, Tracey Blake, „Small Talk. How to Develop your Child’s Language Skills from Birth to Age Four”, The Experiment, New York 2014

Linda Acredolo, Susan Goodwyn, „Baby Signs”, Updated 3rd Edition, McGraw-Hill, New York 2009

Marilyn Daniels, The Effect of Sign Language on Vocabulary Development in Young Hearing Children, ERIC, 1995

2 păreri la “Limbajul semnelor pentru bebeluși: o introducere

  1. Pingback: Vorbirea la copii: 10 curiozitati - Ambio

  2. Pingback: Baby Signing sau cum sa vorbesti cu bebelusul tau - Ambio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *