Baby Signing sau cum să comunicăm cu bebelușul

Aflați cum să începeți folosirea semnelor în comunicarea cu bebelușul dumneavoastră

Limbajul semnelor (eng. Baby Signing) se dovedește extrem de util pentru nenumărate familii, deoarece îi ajută pe părinți să comunice mai ușor cu copiii lor care nu pot încă vorbi. Integrarea semnelor în activitățile cotidiene necesită la început puțin efort din partea adulților dar devine foarte repede o obișnuință iar, după puțin timp, adulții vor folosi semne fără să își dea seama că o fac.

Înainte de a începe să folosiți limbajul semnelor cu bebelușul dumneavoastră, trebuie să aveți în vedere câteva aspecte „organizatorice”:

  1. Este recomandat ca bebelușul să aibă cel puțin șase luni. Sfatul acesta vine ca urmare a faptului că, până la această vârstă, bebelușul nu va putea imita semnele pe care le vede iar părinții s-ar putea simți frustrați și  ar putea renunța la program înainte ca acesta să poată da rezultate. O regulă mai generală spune că ar trebui să începeți folosirea semnelor atunci când bebelușul începe să fie interesat de comunicarea cu adulții.
  2. Decideți ce fel de semne doriți să folosiți. În cadrul programelor special concepute pentru bebeluși și a grădinițelor care folosesc acest tip de comunicare, se folosesc semne din Limbajul Mimico-Gestual American (eng. American Sign Language). Am menționat faptul că este vorba despre limbajul american deoarece, chiar dacă poate părea surprinzător, există multe diferențe între limbajele mimico-gestuale din țări diferite și, uneori, chiar din regiuni diferite. Totuși, părinții pot opta pentru o abordare mai ”relaxată” inventând semne împreună cu copilul. Probabil cea mai des întâlnită abordare este folosirea unei combinații dintre limbajul standard și semnele inventate, care devin utile mai ales atunci când semnul ”oficial” este greu de făcut de către bebeluș. Puteți găsi o listă cu semne utile aici.
  3. Încercați să îi implicați pe toți cei din jurul copilului în acest ”proiect”. De cele mai multe ori, oamenii din jur (în special bunicii și persoanele mai în vârstă) vor fi reticenți în a folosi semne cu copilul, fie pentru că nu cred că cel mic le va face vreodată, fie pentru că se simt oarecum stânjeniți în a le face ei înșiși. O altă idee este aceea că, învățând să comunice prin semne, copilul nu va mai fi motivat să învețe să vorbească. Mitul acesta poate fi foarte ușor demontat dacă facem o analogie între folosirea semnelor și mersul de-a bușilea: niciun copil nu renunță la a învăța să meargă doar pentru că se poate deplasa în patru labe; tot la fel, comunicarea prin semne nu este decât un pas către limbajul verbal. Fiecare familie este diferită însă, chiar dacă nu reușiți să îi convingeți pe toți cei care au grijă de copil să folosească semnele, este important ca măcar să îi arate copilului că înțeleg semnele pe care acesta le face.
  4. Pregătiți-vă să recunoașteți semne făcute incomplet. La început este foarte posibil ca semnele făcute de copil să semene doar foarte puțin cu ce i s-a arătat. De aceea este important să fiți atent la mimică și la context pentru a putea identifica ce vrea copilul să vă comunice.
  5. Imaginația este importantă. De îndată ce copilul va descoperi că limbajul semnelor îl ajută să comunice, va dori să învețe din ce în ce mai multe semne iar dumneavoastră vă veți afla în situația în care va trebui să inventați semne pentru a-i satisface curiozitatea. Fiecare semn ar trebui să reproducă cea mai importantă caracteristică a obiectului pe care îl reprezintă. Indiferent ce semn alegeți, este important să îl rețineți astfel încât să nu creați confuzie schimbând semnele de la o zi la alta.

 

Bibliografie:

Linda Acredolo, Susan Goodwyn, „Baby Signs”, Updated 3rd Edition, McGraw-Hill, New York 2009

Joseph Garcia, Ph.D., ”Sign with your baby: How to communicate with infants before they can speak”. Northlight Communications INC, Seattle, 2002

O părere la “Baby Signing sau cum să comunicăm cu bebelușul

  1. Pingback: Limbajul semnelor pentru bebelusi: o introducere - Ambio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *