sursa: Pixabay

Alegerea grădiniței potrivite: prima vizită la grădință

După ce ați selectat din numărul impresionant de grădinițe câteva care se potrivesc criteriilor dumneavoastră, urmează să le faceți prima vizită. Înainte de această primă întâlnire cu reprezentanții grădiniței este recomandabil să pregătiți o listă de întrebări (găsiți câteva recomandări și idei de întrebări aici). Însă, mai important decât această listă este ceea ce observați dumneavoastră în cadrul acestei vizite.

Așadar, la ce  trebuie să fiți atenți atunci când mergeți pentru prima dată într-o grădiniță pe care o considerați potrivită pentru copilul dumneavoastră? Desigur, fiecare părinte are prioritățile sale și criteriile în alegerea grădiniței diferă. Lista de mai jos include aspectele de bază. Ea poate fi completată cu multe alte criterii în funcție de specificul fiecărei familii.

  1. Curățenia. Este unul dintre aspectele principale. O grădiniță care nu respectă normele de curățenie poate deveni un focar de infecție. Observați cu atenție mai ales grupurile sanitare și bucătăria. Ele vă oferă cele mai multe informații despre importanța acordată curățeniei în orice grădiniță.
  2. Siguranța copiilor. Cât de bine este amenajată curtea și cât de sigură este ea pentru copiii preșcolari? Există trepte abrupte? Cât de ușor pot ajunge copiii la ele dacă sunt nesupravegheați? Există mobilier adaptat vârstei? Sunt jucăriile alese astfel încât să corespundă vârstei copiilor?
  3. Atitudinea educatoarei/educatoarelor. Care este atitudinea educatoarei de la grupa în care urmează să fie copilul dumneavoastră? Dacă politica grădiniței este ca în fiecare an grupa să își schimbe educatoarea, este bine să vă uitați și la educatoarele grupelor mai mari. În plus, observând toate educatoarele, veți avea o imagine de ansamblu asupra regulilor care se aplică în întreaga unitate în ceea ce privește atitudinea cadrelor didactice.
  4. Numărul de copii din grupe. Acest indicator este extrem de important pentru a înțelege atenția care va fi acordată copilului dumneavoastră. Desigur că un număr redus de copii la o educatoare va crește și costurile, așa că așteptările dumneavoastră trebuie să fie în concordanță cu disponibilitățile materiale.
  5. Dotările grădiniței. Un televizor care tronează în sala de clasă poate fi problematic întrucât copiii pot fi lăsați perioade îndelungate în fața ecranului. Așadar, mult mai important este accesul copiilor la jucării noi și bine întreținute, la o curte mare și special amenajată și la spații largi, curate și aerisite.
  6. Atmosfera generală și atitudinea copiilor. Deși l-am lăsat ultimul, acesta nu este nici pe departe un indicator lipsit de importanță. Dacă doriți să alegeți o grădiniță la care copilul să meargă cu drag, unde să se simtă respectat și unde să îi fie permis să își folosească imaginația atunci trebuie să optați pentru acea grădiniță în care vedeți copii fericiți, gălăgioși și entuziaști.  Niște copii prea serioși, speriați și tăcuți și o atmosferă mult prea liniștită sugerează, din contra, că respectiva grădiniță se ghidează după reguli stricte, care minimizează importanța diferențelor dintre copii în favoarea unei atmosfere de ordine și liniște.

Sursa imagina: Pixabay

O părere la “Alegerea grădiniței potrivite: prima vizită la grădință

  1. Pingback: Alegerea grădiniței potrivite II - Ambio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *